A

  • AROMA

    Een aroma is een geur die wordt waargenomen door de neus. Er bestaan drie groepen van aroma's. Primaire, Secundaire en Tertiaire geuren.

  • ASTRINGENT

    Het uitdrogend gevoel in de mond ten gevolge van tannines.

  • ANTHOCYANEN

    Paars kleur pigment die de schil van de druiven rood maakt. Deze pigmenten lossen op in de most tijdens de gisting. Per liter wijn is zijn er 0,25-0,50gram  anthocyanen. Na enkele jaren verminderd het aantal pigmenten in de wijn en veranderd de wijn ook van kleur richting bruin.

  • ALCOHOLISCHE GISTING zie FERMENTATION ALCOOLIQUE

     

  • ASSEMBLAGE

    Assemblage is een het mengen van wijn van dezelfde origine om een constante kwaliteit te bekomen. Door de opvoeding van dezelfde wijn van dezelfde oogst op b.v. roestvrijstalen vaten en houten vaten ( gebruikt of nieuw ) zal de wijnboer net voor het bottelen de juiste assemblage maken. In de champagne gebeurd dit zelfs met wijnen uit verschillende oogstjaren. Niet te verwarren met coupage.