ZWAVELDIOXIDE

Ook bekend als SO2 of sulfiet. Conserveringsmiddel en antioxidant, een in water goed oplosbaar gas. Wordt als sulfietpoeder gebruikt, maar ook als Kaliumbisulfiet, Calciumsulfiet of Natriumbisulfiet. Er is geen alternatief voor deze stof, maar het voldoet ook eigenlijk prima, mits de dosering laag kan worden gehouden. Er zijn maar weinig producenten die sulfietvrije wijnen maken

Etikettering. Sinds 2004 is het verplicht "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" op het etiket te vermelden wanneer meer dan 10 mg/l sulfiet is gebruikt.

Conservering: beschermt most en wijn tegen invloed van zuurstof, gist verhindert bruinkleuring en beschermt tegen bacteriën (melkzuur- en azijnzuurbacteriën). Vooral bij de wat jongere en zoetere wijnen kan dat een groot probleem zijn. Er zit dan nog suiker in de wijn die door azijnzuur- of melkzuur vormende bacteriën omgezet kan worden tot zuur. En dat geeft smaakafwijkingen.

Antioxidant: zwaveldioxide versterkt ook de kleur van de rode wijn. Zonder zwaveldioxide zou de kleur in de loop van de tijd afnemen of zouden er andere kleuren (paars/blauw) kunnen ontstaan. Dit proces wordt door sulfiet voorkomen. Voor witte wijn is dat duidelijk minder van belang. Zwaveldioxide verbetert de smaak van de wijn, door het zogenaamde acetaldehyde weg te vangen. Dit heeft een onaangename smaak en wordt door de gist tijdens de wijnproductie gemaakt.

Dosering: is aan strenge regels gebonden. Wie zeer hygiënisch werkt heeft weinig nodig.

sulfiet

Zwaveldioxide kan zich binden aan suikers, en de werking is dan verdwenen. Voor heel zoete wijnen, zoals een Trockenbeerenauslese, zijn hogere hoeveelheden toegestaan. Regel:

max. 160 mg/l voor rode wijn en 200 mg/l voor witte wijn.

Gezondheid: bij het oplossen vormt zich zwaveligzuur dat vitamine B6 en B1 aantast. Bij gebruik van zwaveldioxide om meel te bleken, daalt het vitamine E gehalte in meel. Teveel zwaveldioxide kan hoofdpijn veroorzaken; het is te herkennen aan de geur van een zojuist aangestoken luciferkop: merkbaar boven in de neus, het is prikkelend en irriterend in grotere hoeveelheden. Zwaveligzuur kan leiden tot een geïrriteerde maag en leiden tot een verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Bij gezonde mensen zijn er geen nadelige effecten. Mensen met een slechte nier- of leverwerking kunnen beter zwaveldioxide vermijden. Sommige mensen krijgen na langdurig gebruik een overgevoeligheid voor zwaveldioxide, wat leidt tot hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping. Astmapatiënten kunnen zwaveldioxide beter vermijden, omdat zwaveldioxide bij astmapatiënten tot ernstige benauwdheid kan leiden. De stof wordt afgeraden voor hyperactieve kinderen.

Commentaren

 • Goeiedag,

  Een toffe website is het. Een kleine (chemische) correctie: zwaveldioxide is SO2. CO2 is het gas dat wij uitademen.
  Voor de rest: doe zo voort!

 • Natuurlijk! Thanks

 • Geachte heer/mevrouw,
  Ben gecharmeerd van de wijze waarop u deze presentatie met al haar wetenswaardigheden van wijnen, in de breedste zin des woords, weet te verwoorden. Met betrekking tot sulfiet als antioxydant heb ik het alternatief in de vorm van ozon niet aangetroffen. Zou graag willen weten op welke manier dit alternatief zijn (haar) werk doet in plaats van sulfiet.

  Met vriendelijke groeten en veel succes met uw woordenboek WIJNEN.

  Paul Schils

 • Geachte ....
  Ik trof op internet uw pagina met vermelding van van mijn e-mailadres.
  Ik verzoek u mijn e-mailadres te willen verwijderen.
  Bij voorbaat dank voor dit ongemak
  MVG Paul Schils

 • Met alle respect,
  maar volgens mij is SO2 niet het zelfde als sulfiet, want was sulfiet niet het ion (SO3)2- ? En dan heb ik nog een vraag: Hoe kan " het in water goed oplosbaar gas" toegevoegd worden in poeder vorm, want als het bij kamertemperatuur gasvorimig is (wat SO2 is), hoe kan het dan poeder zijn?

 • SO2 is zwaveldioxide en ook bekend als sulfiet. Het ion (SO3)2- is een sulfiet. Het gas zwaveldioxide is goed oplosbaar in water.

De commentaren zijn gesloten.