MERLOT

Merlot (letterlijk: kleine merel) is een rode druif die voornamelijk in de Bordeaux wordt gebruikt op de rechteroever van de Gironde rivier in de Saint-Emilion en Pomerol. Daarnaast vinden we hem ook in het Zuid-Westen en de Languedoc. Buiten Frankrijk is hij goed vertegenwoordigd in Amerika, Australië, Zuid-Afrika, Chilie en Toscane in Italië. Er bestaat ook een witte merlot maar die is genetisch gezien niet verwant aan de rode.
merlot druif 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In  Bordeaux wordt hij vaak geassembleerd met Cabernet Sauvignon om de wijn soepeler, zachter te maken. Het is een druif die snel rijpt ( 110 dagen )en dus gevoelig is voor de vorst en houdt van vochtige grond zoals klei met wat kalk. Merlot brengt dus een soepele maar toch ook karaktervolle wijn voort. Zijn tannines zijn niet hard waardoor hij al jong zeer aangenaam is om te drinken.
Typiciteit: zacht,zoet fruit, cassis, pruimen (indien zeer rijpe druiven), bosgeuren, leer, kruiden, gebrand, chocolade.

De commentaren zijn gesloten.