• CONFUSION SEXUELLE - SEXUELE VERWARRING

  Niet alleen onder de lakens maar ook in de wijngaard gebeurd er ook het één en ander. De vrouwelijke vlinder stuurt namelijk kleine hoeveelheden geurstoffen ( fermonen ) uit die mannelijke vlinders aantrekken voor de paring. Na de paring leggen ze eitjes op de druivenstok en de rupsen die hieruit voort komen richten aanzienlijke schade aan.

  Nu bestaat er een dier- en mileu- vriendelijke manier om dit te bestrijden door middel van het plaatsen van een een plastic capsule (een "rak", zie foto ) met synthetische geurstoffen van de vrouwelijke vlinders. De mannetjes vlinder wordt gek want hij ruikt overal vrouwtjes maar hij vindt ze niet, hij vertrekt en de paring gaat niet door ( oooooohhh....). Geen paring=geen rupsen=geen schade aan de wijnstok=een gelukkige wijnboer.

  rak


  Een rak in een wijnstok.
 • PINOT NOIR

   

 • MOURVEDRE

  Mourvèdre is een rode druif die vooral in Frankrijk in de Bandol (Provence) gebruikt wordt in zowel rode als de rosé wijn maar ook in de Rhône en  sinds kort ook in de Languedoc.  Buiten Frankrijk zien we hem in Spanje waar hij bekend is als de Monastrell of Bobal en in Australië en Californië waar ze hem Mataro noemen naar een plaats vlakbij Barcelona.mourvedre1_sm

  Veelal wordt de druif in combinatie met andere druiven gebruikt zoals grenache en cinsault. Mourvèdre kan goed tegen hoge temperaturen, heeft veel zon nodig om te rijpen en komt dan ook voor in de warme gebieden in Europa zoals in de Rhône streek voor de Chateauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacquèras wijnen.
  Mourvèdre geeft volle krachtige rode wijnen met veel kleur, veel alcohol en zeer veel tannines waardoor ze enkele jaren moeten liggen voor ze gedronken kunnen worden. Typiciteit Mourvèdre in rode wijn: Peper, zwart fruit en kruiden.

 • MACVIN

  Macvin du Jura is een likeurwijn waarin de volgende druiven voor gebruikt kunnen worden: poulsard, trousseau, savagnin, pinot noir en chardonnay.
  Hij wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Een marc is een eau de vie ( alcohol ) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc moet minstens 18 maanden lageren op eiken houten vaten. Des te ouder de marc is, des te beter de Macvin zo vertelde mij de wijnmaker Geneletti. Hierna mag het gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout lagering van minimaal 12 maanden ondergaat waardoor de witte Macvin het een ambergele kleur krijgt. Macvin bestaat ook in het rood maar 85% wordt toch in wit gemaakt. Een Macvin heeft een alcoholpercentage tussen de 16-22°.
  Copy of Macvin du jura

  Permalink Categories: M 0 comments
 • MERLOT

  Merlot (letterlijk: kleine merel) is een rode druif die voornamelijk in de Bordeaux wordt gebruikt op de rechteroever van de Gironde rivier in de Saint-Emilion en Pomerol. Daarnaast vinden we hem ook in het Zuid-Westen en de Languedoc. Buiten Frankrijk is hij goed vertegenwoordigd in Amerika, Australië, Zuid-Afrika, Chilie en Toscane in Italië. Er bestaat ook een witte merlot maar die is genetisch gezien niet verwant aan de rode.
  merlot druif 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  In  Bordeaux wordt hij vaak geassembleerd met Cabernet Sauvignon om de wijn soepeler, zachter te maken. Het is een druif die snel rijpt ( 110 dagen )en dus gevoelig is voor de vorst en houdt van vochtige grond zoals klei met wat kalk. Merlot brengt dus een soepele maar toch ook karaktervolle wijn voort. Zijn tannines zijn niet hard waardoor hij al jong zeer aangenaam is om te drinken.
  Typiciteit: zacht,zoet fruit, cassis, pruimen (indien zeer rijpe druiven), bosgeuren, leer, kruiden, gebrand, chocolade.

 • VERAISON

  De vegetatieve fase van de druif waarin hij rijp begint te worden en begint te veranderen van kleur (eind juli - begin augustus ). De hoeveelheid suiker ( glucose en fructose ) nemen toe en de zuren nemen af. De toekomstig rode druiven worden paars door de anthocyanen die zich vormen veraison

 • COUPAGE

  Menging van verschillende wijnen uit verschillende regio's of zelfs landen. Het merendeel van de tafel wijnen zijn coupage wijnen.

 • SECUNDAIRE AROMA'S

  Ontstaan tijdens het gistingproces en de eventuele houtlagering daarna. Voorbeelden: aroma van broodkruim in schuimwijnen, framboise en banaan in wijnen die een 'maceration carbonique' ondergaan, boter en lactische geuren van wijnen die een 'malolactische gisting' hebben gehad.

 • CUVE

  Bak waarin een groot volume wijn gaat. Vroeger enkel van hout, daarna van cement en tegenwoordig van inox ( roestvrijstaal ) en plastic. Wordt gebruikt voor de gisting en voor de opvoeding van de wijn. Tegenwoordig kunnen de cuves gekoeld of verwarmd worden.

  cuves inox

 • TERTIARE AROMA'S

  Ontstaan in de cuve, op vat of op de fles na langere rijping. Enkel kwaliteits wijnen kunnen complexe aroma's ontwikkelen. Tertiare geuren zijn van het dierlijke type ( leer, wild ), gerookt, tabak, hout, bos. Er bestaan meer dan 500 geuren in wijn.

 • PRIMAIRE AROMA'S

  Deze aroma's zijn rechtstreeks afkomstig van de druif. De beste voorbeelden zijn het muscaat aroma van de muscaat druif en de lychees van de de gewürztraminer druif.

 • AROMA

  Een aroma is een geur die wordt waargenomen door de neus. Er bestaan drie groepen van aroma's. Primaire, Secundaire en Tertiaire geuren.

 • BOUQUET

  Het boeket van de wijn is het totaal van alle aroma's die zich na verloop van tijd in een wijn ontwikkelen. De term wordt vooral gebruikt voor tertiare aroma's.

 • TANNINES

  Tannines of polyphenolen zijn aanwezig in de druif, most en de wijn. Tannines komen van de druivenschil, de steeltjes en de pitten. Ze spelen een grote rol in rode wijn (1-4gram p/liter afhankelijk van de druivensoort en rijpheid ) want ze dragen bij aan de kwaliteit van de wijn. Na verloop van tijd oxyderen ze en zetten ze zich af aan de wand van de fles. Tannines zorgen voor een droogtrekkend, wrang gevoel in de mond. In witte wijn zitten slechts 0,1-0,3gram tannines p/liter omdat het sap niet weekt met de schillen.

 • ASTRINGENT

  Het uitdrogend gevoel in de mond ten gevolge van tannines.

 • ANTHOCYANEN

  Paars kleur pigment die de schil van de druiven rood maakt. Deze pigmenten lossen op in de most tijdens de gisting. Per liter wijn is zijn er 0,25-0,50gram  anthocyanen. Na enkele jaren verminderd het aantal pigmenten in de wijn en veranderd de wijn ook van kleur richting bruin.

 • SO2 zie ZWAVELDIOXIDE

   

 • SULFIET zie ZWAVELDIOXIDE

   

 • LEVURE / GISTCELLEN

  Gistcellen zijn micro-organisme die van natura aanwezig zijn op de schil van de druif en die de alcoholische gisting opstarten. Naast de natuurlijke gistcellen ( levure indigene ) zijn er ook de gistcellen gekweekt in laboratoria die aan de most worden toegevoegd nadat de natuurlijke gistcellen met sulfiet gedood zijn. Waarom gebruikt men gekweekte gistcellen? Om het gistings proces beter te kunnen controleren en te kunnen sturen.

 • FERMENTATION ALCOOLIQUE

  De alcoholische gisting komt op gang nadat het druivensap in contact komt met de gistcellen ( zie Levure ). Tijdens de gisting wordt het suiker van de druif omgezet in alchohol waarbij koolzuurgas vrijkomt en warmte. 17gram suiker per liter most geeft 1 graad alcohol. Des te meer suikers er worden omgezet in alcohol des te droger de wijn wordt. De gistingstemperatuur bij witte wijnen is +/- tussen 18-20°C en bij rode wijnen ongeveer 25-30°C.

 • ALCOHOLISCHE GISTING zie FERMENTATION ALCOOLIQUE

   

 • MOST / MOÛT

  Most is de massa van geperste druiven die nog niet met de alcoholische gisting begonnen is.

 • ZWAVELDIOXIDE

  Ook bekend als SO2 of sulfiet. Conserveringsmiddel en antioxidant, een in water goed oplosbaar gas. Wordt als sulfietpoeder gebruikt, maar ook als Kaliumbisulfiet, Calciumsulfiet of Natriumbisulfiet. Er is geen alternatief voor deze stof, maar het voldoet ook eigenlijk prima, mits de dosering laag kan worden gehouden. Er zijn maar weinig producenten die sulfietvrije wijnen maken

  Etikettering. Sinds 2004 is het verplicht "bevat sulfieten" of "bevat zwaveldioxide" op het etiket te vermelden wanneer meer dan 10 mg/l sulfiet is gebruikt.

  Conservering: beschermt most en wijn tegen invloed van zuurstof, gist verhindert bruinkleuring en beschermt tegen bacteriën (melkzuur- en azijnzuurbacteriën). Vooral bij de wat jongere en zoetere wijnen kan dat een groot probleem zijn. Er zit dan nog suiker in de wijn die door azijnzuur- of melkzuur vormende bacteriën omgezet kan worden tot zuur. En dat geeft smaakafwijkingen.

  Antioxidant: zwaveldioxide versterkt ook de kleur van de rode wijn. Zonder zwaveldioxide zou de kleur in de loop van de tijd afnemen of zouden er andere kleuren (paars/blauw) kunnen ontstaan. Dit proces wordt door sulfiet voorkomen. Voor witte wijn is dat duidelijk minder van belang. Zwaveldioxide verbetert de smaak van de wijn, door het zogenaamde acetaldehyde weg te vangen. Dit heeft een onaangename smaak en wordt door de gist tijdens de wijnproductie gemaakt.

  Dosering: is aan strenge regels gebonden. Wie zeer hygiënisch werkt heeft weinig nodig.

  sulfiet

  Zwaveldioxide kan zich binden aan suikers, en de werking is dan verdwenen. Voor heel zoete wijnen, zoals een Trockenbeerenauslese, zijn hogere hoeveelheden toegestaan. Regel:

  max. 160 mg/l voor rode wijn en 200 mg/l voor witte wijn.

  Gezondheid: bij het oplossen vormt zich zwaveligzuur dat vitamine B6 en B1 aantast. Bij gebruik van zwaveldioxide om meel te bleken, daalt het vitamine E gehalte in meel. Teveel zwaveldioxide kan hoofdpijn veroorzaken; het is te herkennen aan de geur van een zojuist aangestoken luciferkop: merkbaar boven in de neus, het is prikkelend en irriterend in grotere hoeveelheden. Zwaveligzuur kan leiden tot een geïrriteerde maag en leiden tot een verminderde eetlust, misselijkheid en diarree. Bij gezonde mensen zijn er geen nadelige effecten. Mensen met een slechte nier- of leverwerking kunnen beter zwaveldioxide vermijden. Sommige mensen krijgen na langdurig gebruik een overgevoeligheid voor zwaveldioxide, wat leidt tot hartkloppingen, huiduitslag en vochtophoping. Astmapatiënten kunnen zwaveldioxide beter vermijden, omdat zwaveldioxide bij astmapatiënten tot ernstige benauwdheid kan leiden. De stof wordt afgeraden voor hyperactieve kinderen.

 • ASSEMBLAGE

  Assemblage is een het mengen van wijn van dezelfde origine om een constante kwaliteit te bekomen. Door de opvoeding van dezelfde wijn van dezelfde oogst op b.v. roestvrijstalen vaten en houten vaten ( gebruikt of nieuw ) zal de wijnboer net voor het bottelen de juiste assemblage maken. In de champagne gebeurd dit zelfs met wijnen uit verschillende oogstjaren. Niet te verwarren met coupage.

 • COULURE

  Plantenziekte. Bloesemval: het tijdens de bloei onbevrucht blijven van de bloesem. Dit wordt vooral bepaald door de afwezigheid van bestuivende insecten, te koud, nat weer of door ziektes of virussen. Het gevolg kan zijn: lage opbrengst, groot verschil in besgrootte. Merlot en Grenache zijn in het bijzonder gevoelig voor deze ziekte.

  coulure

 • BATONNAGE

  Roeren van de (gistende) most tijdens de vinificatie. Het gistbezinksel komt zo beter in contact met de wijn en de gisting zal optimaler verlopen. Er ontstaat een vollere en rondere wijn. Vroeger ( en soms nu nog ) gebeurde dit met een houten stok, vandaar de naam.