EUTYPIOSE

eutypiose

Een ziekte die veroorzaakt wordt door een schimmel die de wijnstok binnendringt vanaf de snoei wonden. Na besmetting duurt het 5 à 10 jaar voordat de wijnstok dood is.Geen enkele druivensoort is resistent tegen deze ziekte maar er bestaan druivensoorten die sneller dan andere deze ziekte krijgen b.v. cabernet sauvignon, chenin, muscadelle, sauvignon en ugni blanc zijn gevoeliger voor eutypiose dan merlot, petit verdot en sylvaner. Preventie:
- Snoei de wijngaard op het meest gunstige moment dus het moet droog zijn, geen wind, niet te koud.
- De dode wijnstokken moeten verbrand worden want anders blijft de schimmel nog jarenlang op het hout dode hout aanwezig en kan zich nog altijd verspreiden.

- Limiteer de oppervlakte die gesnoeit moet worden.

Commentaren

  • Zijn wijnstokken die geinfecteerd zijn niet meer te redden?
    Hoe voorkom je de infectie?
    Is het verstandig om na het snoeien de wonden in te smeren met desinfecterende pasta?

  • Eenmaal geinfecteerd is er niet meer aan te doen. Voor preventie zie hierboven.
    Een desinfecterende pasta? Geen idee maar wel zeer arbeidsintensief niet waar?

De commentaren zijn gesloten.