C

 • CONFUSION SEXUELLE - SEXUELE VERWARRING

  Niet alleen onder de lakens maar ook in de wijngaard gebeurd er ook het één en ander. De vrouwelijke vlinder stuurt namelijk kleine hoeveelheden geurstoffen ( fermonen ) uit die mannelijke vlinders aantrekken voor de paring. Na de paring leggen ze eitjes op de druivenstok en de rupsen die hieruit voort komen richten aanzienlijke schade aan.

  Nu bestaat er een dier- en mileu- vriendelijke manier om dit te bestrijden door middel van het plaatsen van een een plastic capsule (een "rak", zie foto ) met synthetische geurstoffen van de vrouwelijke vlinders. De mannetjes vlinder wordt gek want hij ruikt overal vrouwtjes maar hij vindt ze niet, hij vertrekt en de paring gaat niet door ( oooooohhh....). Geen paring=geen rupsen=geen schade aan de wijnstok=een gelukkige wijnboer.

  rak


  Een rak in een wijnstok.
 • COUPAGE

  Menging van verschillende wijnen uit verschillende regio's of zelfs landen. Het merendeel van de tafel wijnen zijn coupage wijnen.

 • CUVE

  Bak waarin een groot volume wijn gaat. Vroeger enkel van hout, daarna van cement en tegenwoordig van inox ( roestvrijstaal ) en plastic. Wordt gebruikt voor de gisting en voor de opvoeding van de wijn. Tegenwoordig kunnen de cuves gekoeld of verwarmd worden.

  cuves inox

 • SO2 zie ZWAVELDIOXIDE

   

 • COULURE

  Plantenziekte. Bloesemval: het tijdens de bloei onbevrucht blijven van de bloesem. Dit wordt vooral bepaald door de afwezigheid van bestuivende insecten, te koud, nat weer of door ziektes of virussen. Het gevolg kan zijn: lage opbrengst, groot verschil in besgrootte. Merlot en Grenache zijn in het bijzonder gevoelig voor deze ziekte.

  coulure