M

 • OÏDIUM ( ECHTE MEELDAUW )

  meeldauw
  Echte meeldauw is een schimmel. Op de aangetaste druivenstokken ontstaan eerst witte poederachtige vlekken, die in een later stadium het gehele oppervlak bedekken. Het poeder bestaat uit sporen. Niet alleen de bladeren en druiven maar ook de stengels kunnen aangetast worden. Meestal worden de onderste bladeren het eerst aangetast. Oïdium heeft geen regen nodig om zich te vermenigvuldigen.
  Als de besmetting plaatsvindt voor de bloeitijd dan vallen de druiven. Indien er na dan komt er een wit/grijs poeder op de schil van de druif en barst hij open en droogt hij uit. Veel blad en dus ook schaduw is gunstig voor de ontwikkeling van echte meeldauw. Echte meeldauw kan de winter overleven en het volgende jaar weer terugkomen.
  Bestrijding: Zwavel en Bordeauxse pap eventueel in combinatie met paardenstaart of brandnetel preparaat ( in de biodynamie ).

 • MOURVEDRE

  Mourvèdre is een rode druif die vooral in Frankrijk in de Bandol (Provence) gebruikt wordt in zowel rode als de rosé wijn maar ook in de Rhône en  sinds kort ook in de Languedoc.  Buiten Frankrijk zien we hem in Spanje waar hij bekend is als de Monastrell of Bobal en in Australië en Californië waar ze hem Mataro noemen naar een plaats vlakbij Barcelona.mourvedre1_sm

  Veelal wordt de druif in combinatie met andere druiven gebruikt zoals grenache en cinsault. Mourvèdre kan goed tegen hoge temperaturen, heeft veel zon nodig om te rijpen en komt dan ook voor in de warme gebieden in Europa zoals in de Rhône streek voor de Chateauneuf-du-Pape, Gigondas en Vacquèras wijnen.
  Mourvèdre geeft volle krachtige rode wijnen met veel kleur, veel alcohol en zeer veel tannines waardoor ze enkele jaren moeten liggen voor ze gedronken kunnen worden. Typiciteit Mourvèdre in rode wijn: Peper, zwart fruit en kruiden.

 • MACVIN

  Macvin du Jura is een likeurwijn waarin de volgende druiven voor gebruikt kunnen worden: poulsard, trousseau, savagnin, pinot noir en chardonnay.
  Hij wordt gemaakt door het mengen van ongegist druivensap (2/3) met een marc (1/3). Een marc is een eau de vie ( alcohol ) verkregen door het distilleren van de overblijfselen van de geperste druiven. Deze marc moet minstens 18 maanden lageren op eiken houten vaten. Des te ouder de marc is, des te beter de Macvin zo vertelde mij de wijnmaker Geneletti. Hierna mag het gemengd worden met het druivensap waarna het nog een hout lagering van minimaal 12 maanden ondergaat waardoor de witte Macvin het een ambergele kleur krijgt. Macvin bestaat ook in het rood maar 85% wordt toch in wit gemaakt. Een Macvin heeft een alcoholpercentage tussen de 16-22°.
  Copy of Macvin du jura

  Permalink Categories: M 0 comments
 • MERLOT

  Merlot (letterlijk: kleine merel) is een rode druif die voornamelijk in de Bordeaux wordt gebruikt op de rechteroever van de Gironde rivier in de Saint-Emilion en Pomerol. Daarnaast vinden we hem ook in het Zuid-Westen en de Languedoc. Buiten Frankrijk is hij goed vertegenwoordigd in Amerika, Australië, Zuid-Afrika, Chilie en Toscane in Italië. Er bestaat ook een witte merlot maar die is genetisch gezien niet verwant aan de rode.
  merlot druif 

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  In  Bordeaux wordt hij vaak geassembleerd met Cabernet Sauvignon om de wijn soepeler, zachter te maken. Het is een druif die snel rijpt ( 110 dagen )en dus gevoelig is voor de vorst en houdt van vochtige grond zoals klei met wat kalk. Merlot brengt dus een soepele maar toch ook karaktervolle wijn voort. Zijn tannines zijn niet hard waardoor hij al jong zeer aangenaam is om te drinken.
  Typiciteit: zacht,zoet fruit, cassis, pruimen (indien zeer rijpe druiven), bosgeuren, leer, kruiden, gebrand, chocolade.

 • MOST / MOÛT

  Most is de massa van geperste druiven die nog niet met de alcoholische gisting begonnen is.